RASMI: 10 Billionaires di Malaysia pada Jun 2019 mengikut Forbes

1. Robert Kuok, USD$12.8 billion (RM52.4bil)

Robert Kuok Hock Nien (bahasa Cina: 郭 鹤 年; bahasa Cina tradisional: 郭 鶴 年; pinyin: Guō Hè Nián, lahir pada 6 Oktober 1923), adalah ahli perniagaan dan pelabur dari Malaysia. Menurut Forbes, nilai bersihnya dianggarkan $ 12.8 bilion sehingga Mac 2019, menjadikannya orang terkaya di Malaysia dan ke-104 terkaya di dunia. Sehingga April 2019, menurut Indeks Billionaires Bloomberg, Kuok mempunyai anggaran nilai bersih sebanyak $ 18.4 bilion, menjadikannya orang terkaya ke-53 di dunia.


Robert Kuok adalah lelaki terkaya di Malaysia. Beliau memiliki Kuok Group, yang mempunyai minat terhadap hotel, hartanah dan komoditi.
Beliau menubuhkan Hotel Shangri-la yang terkenal di Singapura pada tahun 1971.

Anak saudaranya Kuok Khoon Hong menjalankan Wilmar International, yang terdiri daripada majoriti kekayaannya.

Robert Kuok adalah media-pemalu; kebanyakan perniagaannya dipegang secara peribadi olehnya atau keluarganya. Selain pelbagai perniagaan di Malaysia, syarikatnya mempunyai pelaburan di banyak negara di seluruh Asia.

Kepentingan perniagaannya terdiri daripada perladangan tebu (Perlis Plantations Bhd), penapisan gula, pengilangan tepung, makanan haiwan, minyak, perlombongan, kewangan, hotel (Shangri-La Hotels and Resorts), hartanah, perdagangan, pengangkutan dan penerbitan. Sumber kekayaan terbesarnya adalah kepentingan dalam Wilmar International, syarikat peniaga minyak sawit terbesar di dunia.