RASMI: 10 Billionaires di Malaysia pada Jun 2019 mengikut Forbes

2. Quek Leng Chan, USD$9.4bil (RM38.4bil)

Tan Sri Quek Leng Chan (bahasa Cina: 郭 令 灿; bahasa Cina tradisional: 郭 令 燦; pinyin: Guō Lìng Càn, lahir 1941) adalah ahli taip Malaysia yang mengasaskan Hong Leong Group Malaysia. Dia adalah salah seorang lelaki terkaya di Malaysia. Pada 2018, Quek Leng Chan menduduki tempat # 217 dalam senarai Billionaires Forbes World, dengan kekayaan yang disenaraikan pada AS $ 7.2 bilion.

Beliau mempunyai pengalaman perniagaan yang luas dalam pelbagai sektor, termasuk perkhidmatan kewangan, pembuatan dan hartanah. Beliau adalah Pengerusi & Ketua Pegawai Eksekutif Hong Leong Company (“HLCM”), Pengerusi Eksekutif Hong Leong Industries Berhad (“HLI”), Hume Industries (Malaysia) Berhad (“HIMB”), Hong Leong Financial Kumpulan Berhad, GuocoLand (Malaysia) Berhad, Camerlin Group Berhad dan Pengerusi Hong Leong Bank Berhad, HLG Capital Berhad (“HLG”), Hong Leong Assurance Berhad, Hong Leong Islamic Bank Berhad dan Yayasan Hong Leong (“HLF”).

Quek mengawasi operasi Malaysia Kumpulan Hong Leong sementara sepupunya dan rakan sejawatnya Kwek Leng Beng mengawasi operasi Singapura.

8 of 9