RASMI: 10 Billionaires di Malaysia pada Jun 2019 mengikut Forbes

5. Lee Shin Cheng, USD$5.4bil (RM22bil)

Tan Sri Dato ‘Lee Shin Cheng (3 Jun 1939 – 1 Jun 2019) [2] adalah ahli perniagaan, pelabur, dan dermawan dari Malaysia. [3] Lee Shin Cheng mengetuai IOI Corporation Berhad, lebih dikenali sebagai IOI Group, sebagai pengerusi eksekutifnya. IOI, yang tersenarai di Bursa Saham Malaysia atau Bursa Malaysia, adalah konglomerat menguruskan ladang kelapa sawit, menghasilkan lemak khusus dan oleokimia, dan membangunkan hartanah di Malaysia, Indonesia, Amerika Syarikat, dan Eropah. Penapisan IOI di Rotterdam, Belanda adalah kilang minyak sawit terbesar di Eropah.

Perladangan kelapa sawit IOI di Malaysia dan Indonesia menghasilkan minyak sawit dan minyak isirong sawit. Minyak ini dijadikan minyak khusus, stearat metalik dan lemak yang digunakan dalam sabun, detergen, kosmetik dan bahan tambahan makanan. IOI Group adalah pemaju hartanah utama di Malaysia. Projek termasuk perbandaran, pusat membeli-belah, kondominium, menara pejabat, dan pusat peranginan.

Kerusi Lee IOI Corp, dunia yang terkemuka di oleo-kimia dan salah satu syarikat perladangan kelapa sawit terbesar di Malaysia.
Anak lelakinya memimpin IOI Properties kumpulan hartanah.
Dia dibesarkan di ladang getah di mana ayahnya berlari kedai makanan Cina.

5 of 9