RASMI: 10 Billionaires di Malaysia pada Jun 2019 mengikut Forbes

10. Kuan Kam Hon USD$2.4bil (RM9.8bil)

Kuan Kam Hon adalah pelajar sekolah menengah yang memulakan kerjayanya dalam pembinaan dan pembinaan pada tahun 1969. Dia bekerja di rumah bapanya membina rumah mewah di sekitar Kuala Lumpur.


Dia berangkat sendiri pada tahun 1978 dan memulakan Timol Weaving, sebuah perniagaan pembuatan yang membuat label dan lencana.

Ditubuhkan pada tahun 1981, Hartalega Holdings adalah pembuat sarung tangan nitril yang terbesar dan paling cepat di dunia, yang mana ia dieksport ke 40 negara. Dia kini menjadi mentor dan jurucakap, meninggalkan operasi kepada dua anaknya.

9. Koon Poh Keong, Poh Ming & Poh Weng, USD$2.6bil (RM10.6bil)

Koon Poh Keong, Poh Ming dan Poh Weng memulakan Press Metal dengan dua saudara lelaki lain pada pertengahan 1980-an.
Saudara-saudara mengumpul $ 50,000 untuk memulakan syarikat extruding aluminium pada masa Malaysia mengalami kemelesetan.


Today Press Metal adalah pengeluar aluminium bersepadu terbesar di Asia Tenggara dan bersaing dengan Rio Tinto, Rusia RUSAL dan Aluminium Corp of China.


Poh Keong adalah ketua eksekutif kumpulan sementara Poh Ming adalah pengerusi eksekutif eksekutif dan Poh Weng adalah pengarah eksekutif.
Poh Ming dan Poh Keong, dua pemegang saham terbesar, membuat senarai paling kaya di Malaysia pada tahun 2017. Poh Weng menyertai mereka pada tahun 2019.